Manuka (Leptospermum scoparium)

Päivi BlöchlEteeriset öljytLeave a Comment

Manukaöljyä kutsutaan  Uuden-Seelannin teepuuksi.

Se tappaa viruksia, bakteereita ja sieniä todella tehokkaasti ja nopeasti – senpä vuoksi sitä kutsutaankin luonnon omaksi antibiootiksi. Manuka sopii hienosti yhteen teepuun kanssa ja  on hyvin ihoystävällinen.

Manuka on puu joka kasvaa pensaan muotoisena jopa 5 metrin korkuiseksi. Manuka-pensaita löytyy pääasiassa Uudesta-Seelannista mutta se viihtyy myös itäisessä Australiassa. Manuka on hyvin voimakas ja kestävä kasvi ja tarvitsee elääkseen vain vähän ravintoaineita. Se kasvaa avoimilla penkereillä mutta myös jokien suissa, metsän reunoissa tai pusikoissa ja tarvitsee kasvaakseen vain kostean maan.

Maorit, Uuden-Seelannin alkuasukkaat käyttivät jo vuosisatoja sitten manukapensaan eri osia parantamistarkoituksessa. James Cookin ryhmä tarkkaili kuinka Maorit käyttivät manukaa mahan ja suoliston ongelmissa, virtsarakon sairauksissa, vilustumiseen, haavoihin ja ihosairauksien hoitoon. Manukan monipuolisten käyttömahdollisuuksien johdosta kasvia alettiin tutkia tarkemmin mutta kun 20. vuosituhannen alussa keksittiin penisilliini, lopetettiin tämä luonnontuotetutkimus hyvin nopeasti.

Mutta meidän aikanamme manukaa ja manukaöljyn vaikutuksia on tutkittu todella paljon. Luonnonpuhdas manukaöljy tuotetaan vesihöyrytislaamalla kiinteitä, pieniä lehtiä.

Modernissa aromaterapiassa käytetään luonnonpuhdasta, eteeristä manukaöljyä sekä huoneilman tuoksutukseen että myös aromahoidossa.

Johtuen sen voimakkaasta vaikutuksesta bakteereja, sieniä ja viruksia vastaan, manukaa voidaan – varsinkin talvikuukausina – loistavasti käyttää puhdistamaan huoneilmaa. Pari tippaa eteeristä manukaöljyä tuoksulampussa tai tuoksukivessä vähentää tutkitusti tartuntavaaraa. Samalla se vaikuttaa psyykkeeseen tasapainottavasti ja harmonisoivasti.

Myös ihonhoitoon manukaöljy sopii hyvin koska se on hyvin mieto ja ihoystävällinen öljy. Sen tulehdustapoistava vaikutus tekee siitä hyvän öljyn akneen, ekseemoihin ja psoriakseen. Manukaöljyä suositellaankin käytettäväksi päivittäiseen kasvojenpuhdistukseen  ja ihon hoitoon, jotta ennaltaehkäistään ja vältytään aknelta, finneiltä ja mustapäiltä. Vinkki aknea vastaan: Luonnollinen manukaöljy on aineosana feelingin Teepuu-Manuka-Shampoossa, joka sopii loistavasti aknen, finnejen, ihoärsytysten ja muiden iho-ongelmien hoitoon – sekä mietona kasvojen puhdistajana että hiusten, päänahkan ja ihon puhdistukseen!

Manukaöljyllä on myös allergiavastainen vaikutus; se esimerkiksi laskee nenän limakalvojen turvotusta ja tämän vuoksi sitä käytetään mielellään nuhassa, heinänuhassa ja muissa allergisissa vaivoissa.

Mainittavaa on myös manukaöljyn positiivinen vaikutus kehossa ja psyykessä eli ns. Psykosomaattisissa vaivoissa. Jos ihminen reagoi herkästi stressiin, tai sietokyky joutuu koetukselle, voi saada apua manukasta. Manukan ominaisuuksia sanotaan olevan myös kestävyys ja lujatekoisuus, se sopii  vahvistamaan vastustuskykyä sekä kehossa että myös psyykkisellä tasolla. Manuka antaa „alttiille” ihmiselle voimaa ja kykyä „pysyä pystyssä”.

Tuotenumero:

10351 – € 15,50 / 5 ml

Tiedot perustuvat alan kirjallisuuteen. Vinkit eivät korvaa  lääkärissä käyntiä. Lisää tietoa eteerisistä öljyistä alan kirjallisuudesta sekä koulutetuilta aromaterapeuteilta sekä aromaneuvojilta


JAA

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *