Seesamiöljy, luonnollinen, luomu (Sesamöl nativ bio) Sesamum indicum

Päivi BlöchlKasviöljytLeave a Comment

Seesami kuuluu seesamikasvien sukuun (Pedaliaceae) ja on yksi maailman vanhimmista kulttuurikasveista.

Seesami tuli alkujaan trooppisesta Afrikasta Etu-Aasiaan, Intiaan ja Kiinaan. Tämä yksivuotinen kasvi on voimakkaasti tuoksuva yrtti joka kasvaa jopa 120 cm korkeaksi. Sillä on valkoiset tai hieman punertavat kukat, jotka kasvavat kapseleiksi, joissa kussakin on 80-100 siementä. Vasta kun hedelmät ovat todella kypsät, kapselit aukeavat ja siemenet levittäytyvät maahan. Tämän vuoksi on erittäin tärkeä että öljyn tuotannossa huomioidaan oikea kypsyysaste, kun satoa aletaan kerätä. Meidän lämmittävä ja hoitava seesamiöljymme tuotetaan afrikkalaisista luomusiemenistä,  jotka puristetaan Saksassa.

Seesamiöljystä puhuttaessa erotetaan vaalea seesamiöljy, joka saadaan paahtamattomista, vaaleista siemenistä sekä tumma, paahdettu seesamiöljy. feelingin valikoimasta löytyy nyt tämä vaalea, paahtamaton seesamiöljy luomulaatuisena.  Tämän öljyn „kiehumispiste“ on noin 140 astetta celsiusta ja sen vuoksi sitä voidaan käyttää keittiössä salaattien ja vihannesten maustamiseen sekä vihannesten hauduttamiseen (noin 100 asteen lämpötilassa). Ayurvedassa seesamiöljyä pidetään parantavien ja puhdistavien öljyjen ykkösenä. Sillä on vahva antioxidatiivinen vaikutus ja sitä käytetäänkin anti-aging-tuotteissa. Ulkoisesti käytettynä seesamiöljyllä on valonsuojakerroin 3-4. Sesam-öljy sopii hyvin myös hiusten ja päänahan hoitoon. Öljynpurskuttelukuureissa sitä on käytetty, samoin kuin auringonkukansiemenöljyä, jo ikuisuuksia ja hyviä kokemuksia on saatu myös nenän limakalvojen kosteuttamisessa sesam-öljyllä. Seesamiöljy sopii loistavasti perusöljyksi kukkaistuoksuille , esim. itsetehtyihin tuoksu roll-oneihin.

Eliane Zimmermannin mukaan  tätä lämmittävää öljyä ei suositella kokovartalohoitoihin jos hoidettavalla on tulehduksellinen ihosairaus tai hän kärsii kuumista aalloista. Sisäisesti käytettynä seesamiöljyllä sanotaan olevan voimakas verenpainetta laskeva vaikutus ihmisen organismissa.

Rasvahappoprofiili – feeling sesamöljy (Tuotespesifikaatio feeling, marraskuu 2015): Palmitiinihapot (10,4%) Steariinihapot (6,8%) Öljyhapot (39,2%) Linolihapot (42,2%) Linoleenihapot (0,6%)

Yhteenveto luonnollisesta luomulaatuisesta seesamiöljystä:

Latinalainen nimi: Sesamum indicum

Kotimaa: Afrikka

Siementen puristusmaa: Saksa

Väri: vaaleankeltainen

Tuoksu: hennon pähkinämäinen, tuoksuu seesamille

Kiehumispiste: 140 astetta

Säilyvyys: maksimissaan 1 ½ vuotta

Tuotenumero:

Bio946 – € 8,80 / 100 ml

Tiedot perustuvat alan kirjallisuuteen. Vinkit eivät korvaa lääkärissä käyntiä. Lisää tietoa eteerisistä öljyistä alan kirjallisuudesta sekä koulutetuilta aromaterapeuteilta sekä aromaneuvojilta.


JAA

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *