Kasviöljyt ovat korvaamattomia aromaterapiassa, jokaisella kasviöljyllä on erityisen parantava vaikutus. Niitä käytetään myös eteeristen öljyjen luonnollisina emulgaattoreina. Meillä on ilo, pitkän tutkimuksen pohjalta, tarjota asiakkaillemme huippulaatuista, bio-pellavansiemenöljyä.
Ihmisen historiassa pellavansiemenellä on pitkät perinteet. Pellavaa viljeltiin jo yli 10 000 vuotta sitten ja se on yksi vanhimmista kulttuurikasveista. Mikään kasvi ei nähtävästi ole niin monikäyttöinen kuin pellava – sitä käytetään lattiapäällysteenä (linoleumissa), monien öljyvärien perusaineena, kuitujen valmistuksessa sekä ravintolisänä. Hans-Ulrich Grimm kutsuukin pellavaa „sivilisaation alkuperä-aineeksi”. Puuvilla, mineraaliöljyt sekä muovi ovat kuitenkin syrjäyttäneet sen käytännössä. Monet asiat palaavat kuitenkin juurilleen ja näin pellava on viime vuosina elänyt takaisin tulemisen aikaa ja tänä päivänä löytyy yhä enemmän maanviljelijöitä, jotka perehtyvät pellavan viljelyyn.
Pellava on yksivuotinen kasvi ja sen siemenen öljypitoisuus on noin 30-40%. Arvokas pellavansiemenöljy tuotetaan kylmäpuristamalla pellavan siemenistä.
Pellavansiemenöljy koostuu pääasiassa moninkertaisesti tyydyttämättömistä rasvahapoista (noin 90 %). Millään muulla kasviöljyllä ei ole niin suurta pitoisuutta moninkertaisesti tyydyttämättömiä rasvahappoja, Alpha-Linoleenihappoja, se tunnetaan paremmin nimellä Omega-3-rasvahappo. Muita tämän öljyn aineosia ovat mm. öljyhapot, linolihapot ja noin 2 % muita rasvanaineosia.
„Ennekuin perehdyin pellavansiemenöljyyn, luulin aina että kala on tärkein Omega-3-rasvahapon lähde. Olin positiivisesti yllättynyt että pellavansiemenöljy sisältää paljon enemmän Omega-3:a (100 g lohi > 3 g Omega-3 verrattuna 100 g pellava > noin 50 g Omega-3:a). Tiedämme että ennemmin tai myöhemmin meret ovat tyhjennetty kaloista ja jo senkin vuoksi on hyvä tietää että terveelliselle kalalle on olemassa luonnollinen vaihtoehto, joka antaa meille energiaa ja voimaa.” Julia Mähr, Diplomiaromaterapeutti
Omega-3-rasvahappo on elintärkeä rasvahappo jota kehomme ei kuitenkaan itse osaa tuottaa. Sen vuoksi on tärkeää että ruokavaliomme sisältää siemeniä, pähkinöitä ja / tai korkealuokkaisia kylmäpuristettuja kasviöljyjä kuten esim. pellavansiemenöljyä. Omega-3-rasvahapot ovat terveellisiä sydämelle, verenkierrolle, luustolle, silmille ja aivoille. Mielenkiintoista on myös että pellavansiemenöljyn sisäinen käyttö vaikuttaa stressiä lievittävästi. Myös iho-ongelmissa suositellaan pellavansiemenöljyä sisäisesti ja kuuriluontoisesti.
Ulkoisesti pellavansiemenöljy edistää haavojen paranemista ja ihon uusiutumista. Nämä ja monet muut vaikutukset ovat myös tieteellisesti todistettuja. Tässä muutama tieteellinen tutkimustulos kirjasta „Leinöl macht glücklich” – pellavansiemenöljy tekee onnelliseksi, kirjoittajana Hans-Ulrich Grimm:
Allergiat | Amerikkalainen tutkija Donald O. Rudin sai selville että säännöllinen pellavansiemenöljyn käyttö vähentää allergiariskiä.
Verisuonten kalkkiintuminen (Arterioskleroosi) | Pellavansiemenöljy ja pellavansiemenet voivat estää verisuonten kalkkiintumista ja näin vähentää myös aivohalvauksen sekä sydänkohtauksen riskiä.
ADHD | Pellavansiemenöljy rauhoittaa yliaktiivisia lapsia.
Rintasyöpä | Pellavansiemenillä, pellanvansiemenöljyllä voidaan estää rintasyöpäsolujen kasvua.
Kolesteroliarvot | Pellavansiemenöljy ja pellavansiemenet voivat parantaa kolesteroliarvoja sekä näin vähentää sydänkohtausriskiä.
Sokeritauti,Diabetes | Pellavansiemenöljyn ja pellavansiemenien käyttö ruokavaliossa voi estää sokeritaudin puhkeamisen ja niillä voi saada jo sairastuneen diabeetikon sokeriarvot tasaantumaan.
Munuaiset | Pellavansiemenöljy ja pellavansiemenet voivat auttaa munuaissairauksissa.
Psyyke | Pellavansiemenöljy ja pellavansiemenet voivat parantaa psyykkistä olotilaa ja jopa mielen sairauksia kuten depressiot, skitsofrenia ja pelkotilat.
Kaikki mainitut tiedot ovat kirjasta “Leinöl macht glücklich”, kirjoittanut Hans-Ulricht Grimm.
Pellavansiemenen monenlaiset vaikutukset ovat hyvin vakuuttavia – miksi ei pellavansiemenöljyä mainosteta enemmän? Syynä siihen ovat mm. lyhyt säilyvyysaika ja toisaalta sen intensiivinen ja kirpeä maku, johon pitää tottua. Pellavansiemenöljyä ei pitäisi säilyttää avattuna pidempään kuin 3 kuukautta. On myös tärkeää säilyttää tämä öljy jääkaapissa. Tämän vuoksi on isoille konserneille usein hyvin vaikeaa työstää pellavansiemenöljyä. Teollisuudelle on tärkeä että tuotteet säilyvät hyvin kauan – terveys on usein toissijainen tekijä ja sen vuoksi pellavansiemenöljylle ei usein löydy paikkaa kun on kyse tavallisesta ruoka-aineteollisuudesta tai kosmetiikasta.
Me puristamme feelingillä, Schlinssissä useamman kerran viikossa pellavansiemenöljyä ja se takaa asiakkaillemme mahdollisimman tuoreen pellavansiemenöljyn, jossa aineosat ovat tallella ja se maistuu mukavan raikkaalta.
Tuotenumero:
Bio931 – € 9,80 / 100ml
Bio929 – € 40,00 / 500ml
Tiedot perustuvat alan kirjallisuuteen. Vinkit eivät korvaa käyntiä lääkärissä. Lisää tietoa eteerisistä öljyistä alan kirjallisuudesta sekä koulutetuilta aromaterapeuteilta sekä aromaneuvojilta.
Tietolähteet: Leinöl macht glücklich, Hans-Ulrich Grimm, ISBN 987-3-9810915-2-6 Pflanzenöle, Ruth von Braunschweig, ISBN 978-3-9811304-4-7