Kurkuma CO2-uute (Kurkuma CO2 Extrakt) Curcuma Xanthorrhiza

Päivi BlöchlEteeriset öljytLeave a Comment

Kurkuma kuuluu inkiväärikasveihin. Kurkuma-uute erotetaan kurkumajuuresta eli ns. rhizomista korkeapaineessa uuttamalla eli CO2-menetelmällä.

Prosessissa käytetään luonnollista hiilihapon lähdettä, näin saadaan uutetta, joka on ominaisuuksiltaan hyvin lähellä kasvin alkuperäistä muotoa. CO2-uutteet eivät sisällä minkäänlaisia liuotinjäännöksiä eikä myöskään  raskasmetalleja tai muita aineita.
Rhizomin uuttamisessa saadaan materiaali myös hyvin talteen,1 kg eteerisen öljyn tuotantoon tarvitaan 10-14 kg raaka-ainetta. Kurkumaöljyn pääaineosat ovat alfa- ja beta-kurkumiinit.

Kurkuman tuntee lähes jokainen, sehän on yksi  currypulverin perusmausteista  joka antaa sille sen keltaisen värin. Kurkuma, jota kutsutaan myös keltajuureksi, on hyvin monipuolinen kasvi. Sitä käytetään ruoanlaitossa sekä elintarviketeollisuudessa ruokien maustamiseen (keitot, riisi- ja liharuoat), samoin kuin makeisten ja liköörien valmistuksessa. Kurkumaöljy vahvistaa ruoan makua ja antaa aromia mutta myös sen ruoansulatusta edistävät vaikutukset. ovat merkittävät. Kurkuma edistää haiman nesteiden erittymistä ja sitä käytetäänkin turvotukseen, ilmavaivoihin ja ruoansulatushäiriöihin.

Apteekit käyttävät kurkumajuuren tulehdusta poistavaa ja sen antioxidatiivista vaikutusta hyväkseen.

Myös kosmettisissa tuotteissa kuten esim.suuhygieniavalmisteissa käytetään kurkumaöljyä koska se vaikuttaa antimikrobisesti stafylokokkeja ja muita bakteereita vastaan.

Resepti-idea keittiöön:  Kurkuma-lihapata

Aineet:
400 gr possun lihaa suikaleina
1 iso sipuli
1 rl kookosöljyä
2 tl jauhoa
1/8 l valkoviiniä
Merisuolaa
pippuria
1/8 l kermaa
3 tippaa Kurkuma Extrakt CO2-uutetta

Valmistus:
1.    Paista possunliha kookosöljyssä erittäin kuumassa lämmössä, kunnes se saa hieman väriä.
2.    Leikkaa sipuli pieneksi ja lisää pataan.
3.    Ripottele hieman jauhoa päälle, sekoita hyvin ja kaada valkoviini sekaan.
4.    Lisää vettä niin että liha peittyy hyvin ja anna kiehua pienellä lämmöllä noin 1,5 tuntia.
5.    Ennen tarjoilua sekoita 2-3 tippaa Kurkuma-uutetta hieman vatkattuun kermaan ja sekoita lihan kanssa, mausta suolalla ja pippurilla.

Tarjoile riisin, Gnocchin tai perunoiden sekä tuoreen salaatin kanssa.

Kurkuma-uute antaa ruoille ihanan erikoisen vivahteen ja hieman terävyyttä. Makua voisi kuvailla hieman piristäväksi, jopa sitruunaiseksi, inkiväärin tapaiseksi. Hyvin mielenkiintoinen makunautinto, joka sopii useisiin eri ruokiin. Luonnolliset aromit antavat  , ruoanlaitolle uutta ulottuvuutta!

Tuotenumero:

Co4001 – € 8,00 / 5ml

Tiedot perustuvat alan kirjallisuuteen. Vinkit eivät korvaa käyntiä lääkärissä. Lisää tietoa eteerisistä öljyistä alan kirjallisuudesta sekä koulutetuilta aromaterapeuteilta sekä aromaneuvojilta.

 


JAA

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *