Korianterin siemenöljy – Coriandrum sativum (Koriandersamenöl)

Päivi BlöchlEteeriset öljyt, YleistäLeave a Comment

Korianterin siemenöljyllä on vahva kramppeja poistava ja suoliston toimintaa aktivoiva vaikutus ja se voi auttaa turvotuksessa, ruoansulatuskanavan eri ongelmissa ja ruokahaluttomuudessa. Hierontaöljyyn lisättynä korianteri lievittää reumaattisia vaivoja. Tuoksu on erittäin miellyttävä ja sitä käytetään usein eroottisiin tuoksusekoituksiin. Lisäksi korianterin siemenöljyllä on pelkoa poistava, rentouttava vaikutus ja sitä käytetään stressiin, paniikkiin, huoliin ja unettomuuteen. Korianteriöljy sopii hyvin bergamotin, appelsiinin, santelipuun ja geraniumin kanssa sekoitettavaksi.

Aitoa korianteria on käytetty mauste- ja lääkekasvina jo vuosisatojen ajan. Kasvia sanotaan käytetyn jo vuodesta 5000 ennen Kristusta.

TUOTANTO & AINEOSAT
Eteerinen korianteriöljy saadaan siemenistä vesihöyrytislauksella. Siemenet sisältävät noin 60% eteeristä öljyä, joka koostuu pääasiassa monoterpenoleista (kuten linalooli ja geraniol9), monoterpeeneistä ja monoterpeeniketoneista (jopa 4% borneonia). Miellyttävän herkkä tuoksu vaikuttaa myös estereidensä (jopa n. 8%) geranyyliasetaatti ja linalyyliasetaatti ansiosta. Kumariinit umbelliferoni ja bergapteeni voivat korkeasti annosteltuina tehdä korianterin siemenöljystä valoherkän.

KÄYTTÖTAVAT & VAIKUTUS
Eteerinen korianterin siemenöljy on erittäin rentouttava ja poistaa kramppeja suoliston lihaksistosta ja on siten mieluiten apuri ruoansulatuskanavan ongelmissa, vatsan kouristuksissa ja turvotuksessa. Se on ihanteellinen käyttää kosteanlämpöisenä kompressina, joka asetetaan vatsan päälle.

Lisäksi korianterin siemenöljyllä on myös antiseptinen vaikutus, mikä tekee siitä erittäin tehokkaan mutta lempeän kumppanin vilustumissairauksiin ja flunssan kaltaisiin infektioihin. Erityisesti perheet, joilla on pieniä lapsia, arvostavat tätä lempeää ja hienovaraisesti tuoksuvaa eteeristä öljyä, jota käytetään myös tehokkaasti bakteereja vastaan. Vahvan antibakteerisen vaikutuksensa ansiosta korianterin siemenöljyä käytetään myös kansanperinteessä, farmasian alueella ja elintarviketeollisuudessa.

Toinen erityinen piirre eteeriselle korianterinsiemen öljylle on muistia vahvistava vaikutus! Korianterinsiemen Öljy on ihanteellinen tuoksu oppimiseen ja kokeisiin, koska se parantaa keskittymistä, aktivoi tiettyjä aivojen alueita, jotka ovat tärkeitä oppimisen (hippokampus) kannalta ja samaan aikaan sillä on myös rauhoittava ja pelkoa vähentävä vaikutus – ihanteellinen tuoksu tentteihin hermostuneille opiskelijoille. Korianterinsiemen Öljy antaa myös voimaa ja energiaa henkiseen uupumukseen.

Korianterilla on tietenkin myös oma paikka keittiössä – sekä aromakeittiössä! Eteerinen korianterinsiemen öljy antaa ruokiin hienon, eksoottisen aromin mutta sitä ei pitäisi yliannostella. Ihannetapauksessa tehdään oikein annosteltu mausteöljy, esim. sekoita 50 ml korkealaatuista kasviöljyä ja 4-6 tippaa luonnollista, eteeristä korianterinsiemen öljyä.

RESEPTI-IDEOITA KORIANTERINSIEMEN ÖLJYN KÄYTTÖÖN:

Korianterinsiemen öljyn käyttö kompressina vatsalla ruoansulatuksen edistämiseksi:
1-2 tippaa korianterinsiemen öljyä sekoitetaan 1 rl suolaa ja seos sekoitetaan puoleen litraan lämmintä vettä. Kastele puuvillaliina vedessä, väännä kuivaksi ja laita lämpöisenä vatsalle, kääri ympärille iso pyyhe. Kompressia pidetään vatsalla niin kauan, kunnes se on viilentynyt. Toista uudelleen.

Antiseptinen huoneilman tuoksutus vilustumisessa – ideaali lapsille!
2 tippaa korianterinsiemen öljyä
2 tippaa Eukalyptus staigeriana öljyä

Kokeisiin mukaan Roll-on – rauhoittamaan ja tuomaan iloa opiskeluun
9 ml jojobaa
10 tippaa punaista mandariinia
10 tippaa korianterinsiemen öljyä
5 tippaa nerolia jojobassa 10:90

Tuotenumero:
10301 – € 8,80 – 5ml

Tiedot kirjallisuudesta. Kysy lisää feelingin aromaneuvojilta!


JAA

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *