Carnaubavaha, luomu (Carnaubawachs bio) (Copernicia cerifera cera)

Päivi BlöchlKasviöljyt, YleistäLeave a Comment

Bio-carnaubavaha (Carnaubawachs bio) (Copernicia cerifera cera) on vegaaninen raaka-aine balsameille ja voiteille. Se sulaa vasta hyvin korkeassa lämpötilassa ja näin ollen se saa aikaan kestävän koostumuksen myös hyvin korkeissa lämpötiloissa.

Carnaubapalmu on 10 -15 metriä korkea palmukasvi jota esiintyy pääasiassa aurinkoisessa ja lämpimässä Pohjois-Brasiliassa. Puun lehdet ovat viuhkanmuotoiset ja lähes pyöreät, niiden läpimitta on noin 1,5 metriä ja lehden molemmat puolet ovat vahan peittämiä, vaha suojaa lehtiä veden haihtumiselta.

Tarvitaan noin 35 puuta että saadaan talteen 10-20 lehteä. Lehdet kerätään vuosittain kuivana aikana eli syyskuusta maaliskuuhun 2-3 kertaa. Ne kuivatetaan auringossa ja jonka aikana ne kutistuvat hieman – vahahiutaleet tippuvat lehdeltä tai ne voidaan myös harjata pois. Lopuksi vaha sulatetaan, jotta kaikki lika irtoaa vahasta, tämän jälkeen vaha siivilöidään. Toinen mahdollisuus on keittää nuoret lehdet vedessä ja saada näin vaha irti lehdistä.

Carnaubavaha on siis Copernicia ceriferan lehden pinnalta kerättävä vaha joka myydään pieninä hiutaleina. Tuoksu on hyvin mieto ja vahan sulamispiste on 80°C – 88°C, vaha säilyy noin 3-4 vuotta.

Lääketeollisuus ja lääketiede käyttävät Carnaubavahaa vatsaystävällisten tuotteiden valmistamiseen. Hammaslääketiede käyttää sitä purentamallien valmistamiseen. Elintarviketeollisuudessa vaha tunnetaan koodilla E 903, joka on erotteleva aine karkeissa, suklaakarkeissa sekä myös sitrushedelmien säilymiseen. Siivousteollisuus käyttää Carnaubavahaa lisäaineena kenkien puhdistustuotteissa, huonekaluvahoissa sekä auton kiillotusvahan valmistuksessa. Kosmetiikkateollisuus käyttää Carnaubavahaa meikkien valmistukseen, esim. huulipunissa, kajalkynissä. Tuote saadaan vahan avulla muotonsa pitäväksi myös korkeissa lämpötiloissa jolloin se on sopiva kesäiseen huulipunaan tai huulivoidepuikkoon! Hiusten hoidossa vaha antaa hiuksille uutta kiiltoa ja kestävyyttä, siksi sitä käytetään huuhtelu- ja hiustenmuotoilutuotteissa. Myös iho hyötyy vahan mahdollisuuksista, se on ihanteellinen voiteisiin ja Anti-Aging-tuotteisiin.

Vahassa ei ole tunnettuja haitta-aiheita, se on hyvin ihoystävällistä.

Synonyymejä: Karnaubavaha, Cera Carnaubae, Copernicia prunifera, Karnaubapalmu, Karnaubavahapalmu, vahapalmu, brasilialainen vaha tai Ceravaha

Resepti-idea: ”Vegaani hoito huulille”
70 g bio manteliöljyä tai bio-jojobaa
15 g bio kaakaovoita
15 g bio-Carnaubavahaa
5 tippaa bio greippiä
5 tippaa bulgarialaista ruusua 10:90 jojobassa
Valmistus: Perusöljy lämmitetään vesihauteessa, siihen lisätään Carnaubavaha ja kaakaovoi ja annetaan sulaa rauhassa. Astia otetaan pois lämmöstä ja annetaan jäähtyä tasaisesti sekoittamalla se noin 50° C. Lisää eteeriset öljyt ja e-vitamiini ja täytä välittömästi puhtaisiin lasipurkkeihin tai huulivoidepuikkoihin.

Resepti-idea: ”Hiustenhoitobalsami kuiville latvoille”
90 g bio-kookosöljyä
10 g bio-Carnaubavahaa
10 tippaa mandariinia
5 tippaa Ylang Ylangia
Valmistus: Sulata kookosöljy vesihauteessa, lisää Carnaubavaha, sulata edelleen ja sekoita tasaisesti kunnes seos jäähtyy noin 50° C. Lisää eteeriset öjyt ja kaada desinfioituun lasipurkkiin, anna kovettua yön yli jääkaapissa.
Käyttö: Ota pieni määrä vahaa käsiin, anna sen sulaa sormissa ja levitä hyvin pieni määrä kuiviin latvoihin. Sopii myös käytettäväksi hiustenmuotoiluvahana!

Tuotenumero:
1022 – € 9,80 / 100g

Tietolähteet: https://de.wikipedia.org/wiki/Carnaubawachs
Buchbauer (2008). Lexikon der pflanzlichen Fette und Öle, Springer Verlag


JAA

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.