Salviahydrolaatti (Salbeihydrolat)

Päivi BlöchlHydrolaatitLeave a Comment

Salviahydrolaatti (Salbeihydrolat | Aqua Salvia officinalis)

Kotimaa: Espanja
Tuotantomenetelmä: Lehtien höyryvesitislaus
Säilyvyys: noin 1,5 vuotta (oikein säilytettynä)
Tuoksu: tyypillinen, voimakas salvian tuoksu, hyvin yrttimäinen, karvas

Salvia kuuluu huulikasvien (Lamiaceae) perheeseen. Keski-Eurooppalainen salvia kasvaa hyvin myös viljeltynä. Sen aromaattisia lehtiä käytetään mielellään ruoanlaitossa mausteena mutta myös parantavana kasvina. Nimi ”Salvia” tulee latinasta ”salvus” = terve, turvallinen, hyvänä säilyvä, sanoin kuin myös sanasta ”salvare” = pelastaa. Tämä sanakin jo kertoo sen parantavasta voimasta, joka oli tunnettu jo keskiajalla ja sitä ennenkin. .

Eteerisen salviaöljyn käytössä pitää olla huolellinen ja varovainen. Salvia sisältää suuren määrän monoterpeeniketoneita. Eteeriset öljyt, jotka sisältävät paljon monoterpeeniketoneita, eivät sovi lapsille eikä raskaana oleville. Tällaisissäkin tapauksissa suositellaan kuitenkin salviahydrolaatin käyttöä.

Aromatologi ja kirjailija Ingrid Kleindienst-John suosittelee salviahydrolaattia kurlaukseen äänihuulten hoidossa, samoin kuin keskittymiskyvyn vahvistamiseen: 1 RL salviahydrolaattia sekoitetaan ¼ lämmintä vettä. (Ingrid Kleindienst-John, 2013.)

Alalla tunnettu kirjailija Eliane Zimmermann antaa seuraavan vinkin hengitysteiden limaisuuteen: 2-3 Rl salviahydrolaattia sekoitetaan 2 litraan kuumaan, ei enää kiehuvaan veteen ja inhaloidaan, toistetaan tunnin välein. (Eliane Zimmermann, 2013.)

Resepti-idea: Huoneilman spray tukemaan keskittymistä
80 ml salviahydrolaattia
20 ml alkoholia tai bio-etanolia
5 tippaa piparminttua
10 tippaa sitruunaa

Salviahydrolaatin ominaisuudet: viilentävä, supistava, puhdistava, bakteereja vastustava, keskittymiskykyä edistävä, talin tuotantoa säännöstelevä,  hikirauhasia tasapainottava
Salviahydrolaatin sisäinen käyttö: Kurlaussekoituksena kutittavaan kurkkuun, vähentämään ruokahalua (Suzanne Catty), virkistävänä suusprayna (mm. yhdessä piparminttuhydrolaatin kanssa)
Salviahydrolaatin ulkoinen käyttö: Bodysprayna hikoillessa, deodorantin perusaineena, parranajovetenä, epäpuhtaan ja rasvaisen ihon puhdistukseen, höyryhengitykseen, huoneilman tuoksuttamiseen
Vinkki: salviahydrolaattia ei pitäisi käyttää sisäisesti korkeassa verenpaineessa eikä raskauden ensimmäisen 3 kuukauden aikana

Tuotenumero:

17026 – € 9,80 / 100ml

17029 – € 49,00 / 6x100ml


JAA

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *