Laventeli (Lavandula angustifolia)

Päivi BlöchlEteeriset öljytLeave a Comment

Laventeli

Kasvinosa: Kukka, yrtti
Latinalainen nimi: Lavandula angustifolia
Kotimaa: Venäjä…
Tuotto: Vesihöyrytislaus
Synonyymit: Aito laventeli, Lavandula officinalis, Lavandula vera
Laatu: 100% aito eteerinen öljy

Eteerinen laventeliöljy on yksi monipuolisimmista öljyistä aromaterapiassa. Se on myös yksi niistä ainoista eteerisistä öljyistä, joita voi käyttää tipoittain suoraan iholle (esim. palovammoissa tai hyönteisten pistoissa).

Laventelia on sen tuoreen ja yrttimäisen tuoksun ansioista helppo sekoittaa toisiin eteerisiin öljyihin, sitrusöljyistä kukista saatuihin öljyihin asti.

Laventeliöljyn tiedetään rauhoittavan, poistavan tulehdusta sekä tappavan bakteereita. Sen vuoksi sen käyttöalue on hyvin laaja.
Laventeli tasapainottaa – toisaalta se voi johtaa hyvään uneen ja rauhoittaa mutta myös antaa voimaa heikkouteen, tilanteesta riippuen. Näin laventelia käytetään myös aromahoidoissa sekä vanhusten hoidossa. Laventeli vaikuttaa tasapainottaen sekä mieleen että vartaloon.

Englannissa tehdyt tutkimukset osoittavat: Kun laventelin tuoksua käytettiin huoneilmassa, väheni unilääkkeiden (lääketieteellinen) käyttö huomattavasti. Laventeli on siis kelpo vaihtoehto nukkumisongelmissa; rauhoittaa sekä edistää rauhallista unta.

Laventeli on erittäin mieto eteerinen öljy, jota voidaan huoletta käyttää myös lapsilla, vanhuksilla sekä herkillä ihmisillä, myös ihon- sekä hiuksienhoidossa. Aito laventeliöljy sopii kaikille ihotyypeille, mutta eniten siitä on hyötyä nuorelle, rasvaiselle iholle (myös ongelmaiholle).

Laventelin historiaa: Laventeliöljyllä on suuri merkitys ns. uuden aromaterapian kanssa. Ihmiset ovat jo vuosituhansia käyttäneet kasveja ja kasvien tuottamia ainesosia tuottaakseen itselleen hyvää oloa. Ns. uuden aromaterapia-ajan sanotaan käynnistyneen Kemistin ja Parfymöörin René Maurice Gattefossén (1881-1959) työn saatossa. Hänen työskennellessään laboratoriossaan tapahtui onnettomuus, joka vahingoitti hänen ihoaan niin että ihoon tuli isoja palovammoja. Taru kertoo että Gattefossé olisi työntänyt kätensä laventeliöljyämpäriin, jonka vieressä hän seisoi ja tämä laventeliöljy sai haavat paranemaan erittäin nopeasti. Aivan näin jännittävä tarina tuskin todellisuudessa on mutta tarinan ydin pitää paikkansa. Todellisuudessa Gattefossé tiesi tarkalleen, mitä teki. Hän oli jo aikaa työskennellyt aidon eteerisen laventeliöljyn parissa ja tiesi sen ominaisuuksista: laventeliöljy edistää ihon uusiutumista haavoissa sekä tappaa bakteereita. Hän käytti täysin tietoisesti laventeliöljyä palovammojensa hoitamiseen ja tulokset puhuivat puolestaan.
1973 hän julkaisi tutkimustuloksensa ”Aromatherapie” jossa käsitellään eteeristen öljyjen vaikutuksia.

Tiedot perustuvat alan kirjallisuuteen
Vinkit eivät korvaa käyntiä lääkärissä!

Lisää tietoa eteerisistä öljyistä alan kirjallisuudesta, lääkäriltä sekä koulutetuilta aromaterapeuteilta sekä aromaneuvojilta.
€ 9,80 / 10 ml / Art.no. 10152


JAA

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *