Kehäkukkamaseraatti (Ringelblumenmazerat) Calendula officinalis

Päivi BlöchlKasviöljyt, YleistäLeave a Comment

Valikoimastamme löytyy Itävaltallan Mostviertelistä saatava, maseroimalla tuotettu kehäkukkaöljy. Kehäkukkaöljy saadaan kasviuutteesta, joka valmistetaan uuttamalla kehäkukkia kylmäpuristetussa rypsiöljyssä. Kehäkukkaöljyä pidetään perinteisenä, jo kansanlääkinnässä tunnettuna kodin lääkkeenä, sillä on ihoa hoitava ja uudistava vaikutus ja sitä käytetäänkin paljon ihonhoidossa ja luonnonkosmetiikan aineosana.

Kasvititeteellinen nimi: Calendula officinalis
Kasviheimo: Asteraceae
Kotimaa: Itävalta
Tuotanto: maserointi itävaltalaisessa rypsiöljyssä
Kategoria: Perusöljy / vaikuttava kasviöljy
Käyttö: ulkoisesti
Säilyvyys: noin 12 kk
Väri: keltainen
Tuoksu: hieman yrttinen

Kehäkukkaöljy, calendulaöljy, on vanhanajan kotiapteekista löytyvä lääkeaine, jota jo äidit ja isoäidit ovat valmistaneet ja käyttäneet. Kehäkukka kuuluu asterikasveihin ja sitä voi löytää melkein jokaisen maatilan puutarhasta. Kehäkukan kirkkaan oranssit kukat kukkivat kesäkuusta lokakuuhun ja ne myös korjataan talteen tänä aikana.

Meidän kehäkukkaöljymme on peräisin maatilalta Mostviertelin maakunnasta. Siellä maaperää lannoitetaan luonnollisesti hevosen lannalla. Pellolle istutetaan luomulaatuisia kehäkukan siemeniä ja peltoa hoidetaan luomusäännösten mukaan. Maatila ei kuitenkaan itsessään ole sertifioitu luonnonmukaiseksi, mikä tarkoittaa, että öljyjä ei voida tarjota myyntiin luomusertifikaatilla. Kukat poimitaan rakkaudella ja käsin aurinkoisina päivinä ja ilmakuivataan. Lopuksi ne laitetaan likoamaan kylmäpuristettuun rypsiöljyyn, joka tulee myös samalta alueelta. Ajan kuluessa kasvin aktiiviset aineosat irtoavat öljyyn ja öljy voidaan suodattaa.

Näin saadaan erittäin hellävaraisesti valmistettu kehäkukkaöljy, jota voimme käyttää ihonhoitoon ja luonnonkosmetiikkaan. Sillä on erittäin ravitseva vaikutus ihoon ja se voi nopeuttaa ihon uudistumisprosesseja. Sitä käytetään mm. auringonpolttamaan ihoon, pieniin vaivoihin, ihon vahvistamiseen, haavojen ennaltaehkäisyyn mutta myös erityisen kuivalle ja halkeilevalle iholle.


Resepti-idea: Kehäkukkabalsami ihon hoitoon
10 g mehiläisvahaa
50 ml kehäkukkaöljyä
38 ml manteliöljyä
20 tippaa eteeristä laventeliöljyä
10 tippaa arnikankukkauutetta (Arnikablütenextrakt)

Kehäkukkaöljyn rasvahappokoostumus muodostuu (syyskuu 2017) noin 7,1% tyydyttyneistä rasvahapoista, yksinkertaisesti tyydyttymättömistä noin 64% ja monityydyttymättömistä noin 28,7%. Kehäkukkaöljy sopii ihonhoitoon sekä uudistamistarkoituksessa että pienissä ärsytystapauksissa.

Eliane Zimmermann kirjoittaa kirjassaan myös kehäkukkaöljyn tasapainottavista vaikutuksista kuukautiskrampeissa, 5% kehäkukkaöljyä seoksessa on suositeltava määrä.

Tuotenumero:
12076 – € 15,00 / 100ml
HUOM! Rajoitettu erä. Kehäkukkaöljy on valikoimassamme vain niin kauan kun tavaraa riittää!


Lähteet:
Analyysisertifikaatti, valmistajan henkilökohtaiset kokemukset
Zimmermann, Eliane (2015). „Die Heilkraft ätherischer Pflanzenöle“
Wabner, D. (2008). „Aromatherapie. Grundlagen | Wirkprinzipien | Praxis“


JAA

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *